12.12.2017 13:25 0 redakcja

Mieszkaniec Bolszewa coraz bliżej finału kulinarnego konkursu

Źródło: archiwum prywatne – Jacek Majcherek

Jacek Majcherek zwyciężył w preeliminacjach do najważniejszego konkursu kulinarnego na świecie – Bocuse d'Or. Zawody odbyły się 11 grudnia w Warszawie. Teraz mieszkaniec Bolszewa wystąpi w finale polskich eliminacji do konkursu, które odbędą się pod koniec lutego w Warszawie.

Podczas ostatnich zmagań daniem popisowym mieszkańca gminy Wejherowo była jagnięcina, buraki wędzone w jałowcu i wiśni oraz pasternak z octem piwnym, a także kulka z kaszy pęczak.

  • Poziom był bardzo wyrównany i jury postanowiło dać szansę udziału w wielkim finale aż ośmiu osobom, tak wiec tylko jedna drużyna odpadła. Finał zapowiada się ciekawie i na pewno będzie trudny - podkreśla Jacek Majcherek, uczestnik konkursu.

O rozstrzygnięciu wielkiego finału zadecyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni z całego świata.

  • Ideą konkursu jest zebranie 24 młodych szefów kuchni z całego świata, spośród najbardziej obiecujących talentów ich pokolenia i przygotowanie przez nich znakomitych potraw w ciągu 5 godzin 35 minut, przed publicznością – czytamy na oficjalnej stronie konkursu Bocuse d'Or..

Do kulinarnych zmagań zgłosiło się wielu młodych szefów kuchni. Formularz aplikacyjny zawierał CV kandydata oraz szczegółowy przepis potrawy, wraz z jej zdjęciem.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...