29.05.2018 13:20 0 Natalia/PZKS

Wejherowscy uczniowie laureatami programu "Od uprawy do potrawy"

Źródło: PZKS

Temat zdrowej żywności staje się coraz popularniejszy wśród młodzieży. Ta z Powiatowego Zespołu Kształcenia Specjalnego w Wejherowie postanowiła nie tylko nauczyć się jak najwięcej o jedzeniu, ale również edukować swoich rówieśników. W ramach realizowanego programu "Od uprawy do potrawy" uczniowie dowiedzieli się o zdrowych produktach żywnościowych oraz nauczyli się, jak nie marnować żywności.

Celem programu jest edukacja i propagowanie zdrowego stylu życia. Program miał zasięg ogólnopolski, a w wejherowskiej placówce realizowany był przez klasę VII pod opieką pań: Magdaleny Jeki, Aleksandry Kotowicz oraz Małgorzaty Malety.

W ramach realizacji zadań projektu, uczniowie założyli Szkolny Klub Rozsądnych Jadłożerców. W ramach jego działalności powstała tak zwana "Jadłodzielnia", czyli miejsce w szkolnej stołówce, gdzie uczniowie dzielili się ze sobą drugim śniadaniem. W tym czasie ogłoszono kilka konkursów plastycznych związanych z tematyką zdrowej żywności. W szkole odbyły się warsztaty edukacyjne, prowadzone przez pedagogów, pielęgniarkę szkolną i wolontariuszy z Banku Żywności.

Źródło: PZKS Źródło: PZKS Źródło: PZKS

Zakres warsztatów wykraczał poza mury szkoły. Podczas wycieczki do Gdyni uczniowie odwiedzili sklep ze zdrową żywnością. Wszystkie swoje działania dokumentowali na fanpage'u Klubu Rozsądnych Jadłożerców na Facebooku.

Cały rok aktywnej działalności doprowadził uczniów do zwycięstwa i zajęcia pierwszego miejsca, za które otrzymali bon o wartości 3000 zł oraz zestaw do założenia szkolnego ogródka. Dodatkową nagrodą specjalną były warsztaty kulinarne prowadzone przez fundację „Szkoła na widelcu”, które odbyły się 22 maja.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...