14.12.2017 14:41 5 redakcja/TTM
Daniel Kożyczkowski to jedyny niesłyszący Sushi Master w Polsce. Jest wychowankiem Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 dla Niesłyszących w Wejherowie i od dzieciństwa interesował się tematyką kulinarną.
– Przychodził do mnie na zajęcia rugby. Widziałam po nim, że jest człowiekiem otwartym na współpracę – wyjaśnia Joanna Hendrysiak, tłumacz języka migowego.
Przygoda z sushi rozpoczęła się nietypowo. Okazją stało się uprawianie drugiej pasji, jaką jest rugby.
– Daniela poznałem na treningu dzięki jego trenerowi, który prowadził zajęcia dla niesłyszących. Wtedy poszukiwał pracy. Wychodzę z założenia, że nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do zrobienia. Daniel podjął się wyzwania pracy w sushi jako Sushi Master – mówi właściciel restauracji, w której pracuje niesłyszący Daniel.
Daniel ma niezwykłą zdolność do tworzenia nowych kombinacji i przełamywania smaków. W pracy wykazał się ogromnym talentem, pracowitością i sumiennością.
Mieszkańcowi Luzina wystarczyły zaledwie trzy miesiące, aby poznać tajniki sushi i wdrożyć się w rytm pracy restauracji w Redzie.