Panie z Kół Gospodyń Wiejskich zmierzą się na chochle, garnki, talerze i patery. Na szczęście, te i inne akcesoria kuchenne posłużą tylko do przygotowania pysznych, regionalnych potraw.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa organizuje V edycję konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla Kół Gospodyń Wiejskich – drużyny składające się maksymalnie z trzech osób. Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów.
Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach:
– I etap – zgłaszanie zespołów do 31 marca 2019 roku przez formularz na stronie www.kowr.gov.pl/konkurs;
– II etap – wybór najlepszego smaku województwa pomorskiego podczas XXVI Żuławskich Targów Rolnych 15 czerwca w Starym Polu;
– III etap – Bitwa Regionów, czyli finał konkursu. Najlepsze drużyny z całego kraju spotkają się we wrześniu br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
We wniosku należy podać nazwę Koła Gospodyń Wiejskich i dane korespondencyjne, a także listę kulinarnych osiągnięć oraz nazwę potrawy konkursowej z przepisem i opisem.
Warunkiem udziału w „Bitwie Regionów” jest zgłoszenie tylko jednego dania. Zamieszczenie zdjęcia potrawy nie jest obowiązkowe. Przed przesłaniem zgłoszenia należy obowiązkowo zapoznać się z regulaminem oraz warunkami udziału w konkursie.