20.11.2019 13:08 0 Mat. red. Artykuł sponsorowany

Sposoby na czysty piekarnik w 15 minut

Mat. pras.

Domowe sposoby często są najlepsze: ekologiczne, ekonomiczne, a ponadto nie zajmują wiele czasu. Sprawdzają się chociażby przy czyszczeniu piekarnika, który potrafi porządnie zabrudzić się nawet po jednym pieczeniu. Jak wyczyścić piekarnik skutecznie i szybko? W jaki sposób usunąć trudne do pozbycia się plamy? Wszystkiego dowiesz się z dzisiejszego poradnika.

Jak przygotować się do czyszczenia piekarnika?

Przed właściwym czyszczeniem zabrudzonego piekarnika należy odpowiednio przygotować urządzenie. Zacznij od wyjęcia półek i namoczenia ich w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Możesz zrobić to w zlewie, wannie czy dużej misce. Następnie załóż na dłonie rękawice, które uchronią Twoją skórę przed zniszczeniem – kontakt z detergentami, nawet naturalnymi, może spowodować jej wysuszenie, a nawet popękanie. Sprawdź, czy w piekarniku nie zostały żadne okruchy i pozostałości jedzenia. Wszystkie zmieć miękką szczotką lub zbierz ściereczką.

Woda z octem – duet, który sprawdzi się również teraz

Ocet wymieszany z odpowiednich proporcjach z wodą świetnie sprawdza się do czyszczenia wielu powierzchni w domu. Nie inaczej jest z usunięciem zabrudzeń z wnętrza piekarnika. Jeśli regularnie dbasz o swój sprzęt, taka mieszanka z powodzeniem wystarczy, by pozbyć się świeżych zacieków i plam.

Wystarczy, że w misce wymieszasz wodę z octem w proporcji 1:1. Wygodnym sposobem będzie przelanie płynu do pojemnika z atomizerem. Dzięki temu równomiernie rozpylisz substancje wewnątrz piekarnika. Odczekaj kilka minut, po czym zbierz rozpuszczony tłuszcz za pomocą nawilżonej w samej wodzie ściereczki. Nie obawiaj się o charakterystyczny zapach – wystarczy pozostawić piekarnik otwarty na kilkanaście minut, by zniknął.

Mocniejsze zabrudzenia? Użyj sody

Kolejnym domowym środkiem, który pozwoli doczyścić piekarnik, jest soda. Jeśli Twój piekarnik jest przypalony, a ocet nie może poradzić sobie z powstałymi plamami, warto sięgnąć po sodę. Dodaj ją do mieszanki wody i octu w takich proporcjach, by powstała niezbyt gęsta pasta. Taką mieszankę nabieraj na miękką szczoteczkę do zębów lub gąbkę (świetnie sprawdzi się szorstka strona gąbki do mycia naczyń) i nakładaj na zabrudzone powierzchnie. Pozostaw pastę na kilka minut, po czym zbierz ją, poruszając gąbką okrężnymi ruchami. Następnie zmyj pozostałości nawilżoną w wodzie ściereczką.

Czyszczenie piekarnika parą

Niektóre modele piekarników mogą znacznie ułatwić nam ich czyszczenie. W jaki sposób? Okazuje się, że potrafią… czyścić się same. Wykorzystują do tego pyrolizę lub czyszczenie parowe. Sprawdź polecane piekarniki w Neonet i znajdź model, który ułatwi Ci sprzątanie.

Pyroliza to funkcja umożliwiająca szybkie nagrzanie się wnętrza piekarnika do 500 stopni Celsjusza. Temperatura jest w stanie zamienić resztki jedzenia i plamy w popiół, który opada na dno sprzętu. Po zakończeniu procesu pyrolizy wystarczy, że zbierzemy pozostałości brudu, a piekarnik będzie idealnie czysty.

Czyszczenie parą to niezwykle wygodny sposób na pozbycie się tłuszczu z wnętrza urządzenia. Piekarnik posiadający taką funkcję samodzielnie dobierze optymalną do czyszczenia temperaturę i wytworzy parę, która zmiękczy brud. Na koniec musimy jedynie przemyć wnętrze sprzętu wilgotną ściereczką i pozostawić do wyschnięcia.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...