11.08.2020 11:10 3 NW/Pomorskie.eu

Pomorskie smaki i pomysły docenione na Jarmarku św. Dominika

Źródło:Pomorskie.eu

Gdański Jarmark św. Dominika otrzymał Grand Prix. Pomorskie smaki zostały docenione przez jury, które przyznało nagrody w dwóch kategoriach: "Dobry Smak" i "Dobry Pomysł".

Nagrodę za "Dobry Smak" podczas tegorocznego 760. Jarmarku otrzymała restauracja Kafëbë z Gdańska, natomiast "Dobry Pomysł" miał zdecydowanie właściciel stoiska z domkami dla dzikich owadów.

Restauracja Kafëbë została doceniona za szeroki wybór dań wykonanych z produktów tradycyjnych Pomorza i podanych w niekonwencjonalny sposób. Na tym stoisku serwowane są m.in. buła ze śledziem, pajda ze smalcem z fasoli czy bułka z gęsiną.

"Obok tego miejsca nie dało się przejść obojętnie – wystrój stoiska i sposób ekspozycji produktów zachęcał do skosztowania podawanych dań, jak i wpływał pozytywnie na opinię jury. Oceniono nie tylko walory smakowe i oryginalną recepturę, ale także oryginalne opakowanie i atrakcyjność w kategoriach handlowych"- podaje pomorskie.eu.

Za "Dobry Pomysł" wyróżniono, a właściwie nagrodzono – firmę Redpoint, która prezentowała domki dla dzikich owadów. Komisja pod lupę wzięła tutaj przede wszystkim innowacyjność pomysłu i wysoki poziom jego wykonania. Domki są nie tylko użyteczne, ale także ładne – w oczy rzuca się ciekawe wzornictwo i dbałość o walory artystyczne.

Zaopatrzyć można się na tym stoisku w domki różnych wielkości, a te zapewnią schronienie owadom zapylającym. Wykonane są ze sklejki z użyciem naturalnych materiałów, takich jak kora drewna, liście, szyszki czy trawy i dają możliwość budowy gniazd, czytamy na pomorskie.eu. Budki te doskonale wpisują się w popularny trend eko i zero waste. Można je zamontować w dowolnym miejscu, szczególnie w mieście, gdzie owady nie mają łatwego dostępu do roślinności.

Podczas tegorocznego Jarmarku św. Dominika przyznane zostało też kilka wyróżnień. Jedno z nich, w ramach strefy Pomorskich Smaków, otrzymało stanowisko „Bekon” z Więckowic. Jury doceniło długo dojrzewającą wędzonką wołową z Kociewia.

Jury składało się z przedstawicieli mediów Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Urzędu Miasta Gdańska, Rady Miasta Gdańska i organizatora Jarmarku – Międzynarodowych Targów Gdańskich.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...