15.09.2020 15:30 0 art. spons. Artykuł sponsorowany

Jak dobrze wybrać urządzenia chłodnicze w gastronomii?

mat.pras.

Do prawidłowego funkcjonowania lokalu gastronomicznego potrzebne jest specjalistyczne wyposażenie. Zasadnicze znaczenie mają urządzenia chłodnicze. Dzięki nim można utrzymać świeżość produktów spożywczych. W rezultacie goście otrzymują potrawy dobre jakościowo, bezpieczne i pyszne. Ma to przełożenie na zysk i sukces restauracji. Dlatego sprzęt należy wybrać z dużą pieczołowitością. Sprawdź, na co trzeba zwrócić szczególną uwagę przy zakupie urządzeń chłodniczych dla gastronomi.

Jakie urządzenia chłodnicze wykorzystuje się w gastronomii?

W restauracjach i innych zakładach związanych ze zbiorowym żywieniem ludzi najczęściej stosuje się szafy chłodnicze. Są one bardzo podobne do lodówek. Cecha charakterystyczną jest duża pojemność. Drzwi produktu mogą być przeszklone, wówczas bardzo dobrze sprawdzą się do ekspozycji towaru. Występują także w wersji metalowej. W tej kategorii mieszczą się modele wymagające utrzymania niskich temperatur.

Zamrażarki skrzyniowe mogą być wyposażone w pokrywę klapową, przesuwną, przeszkloną lub pełną. Różnią się także rozmiarem. Witryny mogą pełnić funkcję ekspozycyjną lub do przechowywania żywności. Występują także w formie otwartego regału. Innym przykładem są stoły chłodnicze i mroźne. Parametry produktów różnią się w zależności od przeznaczenia. Na rynku znaleźć można artykuły, które mają drzwi lub szuflady. Mogą być ponadto wyposażone w wiele dodatkowych funkcji.

Na jakie elementy warto zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu chłodniczego do restauracji?

Inwestując w sprzęt chłodniczy do gastronomii, zwraca się uwagę na szereg parametrów. Pierwszym ważnym czynnikiem jest rozmiar. Powinien on być dostosowany do potrzeb, a także dostępnego miejsca w lokalu. Nie bez znaczenia jest także zużycie energii, które wpływa na koszty związane z eksploatacją. Co więcej, duże znaczenie ma także zakres temperatury. W tym przypadku powinien on być dostosowany do rodzaju przechowywanych artykułów żywnościowych. Produkty różnią się także rodzajem chłodzenia. Może ono być dynamiczne lub statyczne. Pierwsze zapewnia szybkie chłodzenie produktów. Natomiast drugie wytwarza cieplejsze powietrze u góry, które zmniejsza się ku dołowi. Poziom hałasu określa natężenie dźwięku, z jakim pracuje urządzenie. Im mniej decybeli, tym lepiej. Uwzględnij także dodatkowe funkcje, które ułatwiają przechowywanie produktów. Przykładem jest wyświetlacz, regulacja temperatury, automatyczny system odmrażania i odparowywania skroplin, a także wiele innych.

mat. pras.

Inwestycja w urządzenia chłodnicze dla gastronomii to bardzo ważny wydatek. Dlatego trzeba dobrze to przemyśleć, rozważyć, a nawet skonsultować z ekspertem. Najszerszą ofertę i niezastąpionych doradców można znaleźć na Benler.pl - Wyposażenie sklepów i gastronomii. Dzięki temu zapewnisz sobie najlepsze rozwiązania i przyczynisz się do sprawnego funkcjonowania Twojego lokalu!


Czytaj również: