14.09.2021 08:43 0 mat.pras. Artykuł sponsorowany
Zimno pomaga zachować świeżość żywności na dłużej i spowalnia rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, nie zmieniając przy tym właściwości żywności. Temperatura wewnątrz lodówki powinna wynosić około 4ºC, choć nie będzie ona taka sama w całym urządzeniu. Jest to kwestia, którą należy wziąć pod uwagę przy przechowywaniu żywności, ponieważ nie wszystkie półki mają identyczną temperaturę i nie wszystkie produkty żywnościowe wymagają takich samych warunków. W artykule wyjaśniono, hur länge håller korv i frysen, czym różnią się poszczególne strefy lodówki i jakie wymagania temperaturowe mają poszczególne grupy żywności.
Przy wkładaniu żywności do lodówki należy kierować się tą samą zasadą, co w przypadku spiżarni, tzn. żywność zakupiona później powinna być umieszczana z tyłu, a starsza z przodu. W ten sposób najdłużej przechowywana żywność jest spożywana w pierwszej kolejności.
• Dolna strefa. Jest to najzimniejsza strefa lodówki i jest zarezerwowana dla żywności, która wymaga niższej temperatury chłodzenia, takiej jak ryby i mięso. Należy je zabezpieczyć i umieścić w zamkniętych pojemnikach lub owinąć, aby zapobiec wylewaniu się soków.
• Szuflady. Owoce i warzywa powinny być przechowywane w dolnych szufladach. Należy je wyjąć z torby, aby zapobiec ich zaparowaniu i tym samym szybszemu zepsuciu.
• Strefa środkowa. Temperatura w tej części wynosi zazwyczaj około 4ºC do 5ºC. W tym miejscu należy umieścić żywność, która wymaga mniejszego chłodzenia oraz taką, która na etykiecie ma informację "Po otwarciu przechowywać w lodówce". W tej strefie zwykle umieszcza się produkty mleczne i wędliny.
• Górna strefa. Podobnie jak drzwi, jest to najmniej zimna część lodówki. Nadaje się do przechowywania żywności, która wymaga mniejszego chłodzenia, np. jajka lub żywność pakowana.
• Drzwi lodówki. Jest to najmniej zimny obszar lodówki. Produkty spożywcze, które wymagają mniejszego chłodzenia, takie jak napoje, masło, dżemy lub żywność pakowana, powinny być umieszczone na jej półkach.
• Świeże ryby i mięso mielone: dwa dni
• Mleko (otwarte: trzy do czterech dni)
• Gotowane mięso i ryby: dwa do trzech dni
• Gotowane warzywa: cztery dni
• Otwarte przetwory: cztery do pięciu dni
• Jaja: dwa do trzech tygodni
Utrzymywanie lodówki w czystości jest również kluczem do poprawy bezpieczeństwa i jakości żywności. Wnętrze (ściany, półki i szuflady) można wyszorować czystą gąbką i ciepłą wodą z mydłem. Następnie należy je spłukać czystą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami lub czystą ściereczką. Szczególną uwagę należy zwrócić na uchwyt lodówki, czyli część, która jest najczęściej dotykana rękami w ciągu dnia. Ważne jest również, aby sprawdzać żywność co najmniej raz w tygodniu i wyrzucać jedzenie, które mogło się zepsuć. W tym celu należy sprawdzić datę przydatności do spożycia oraz datę ważności. Ważne jest również, aby nie wkładać gorących potraw do lodówki. Najpierw należy je schłodzić nie dłużej niż przez godzinę.