25.09.2021 12:30 0 NW/UG Luzino
Produkujesz lokalne specjały kulinarne? Wekujesz warzywa lub owoce? Startuje konkurs właśnie dla Ciebie. Od 1 do 15 października zgłaszać będzie można swoje przetwory w konkursie Weki z Pomorskiej Spiżarni.
To już kolejna edycja kulinarnego konkursu.
– Tym konkursem chcemy promować lokalną i tradycyjną żywność z województwa pomorskiego. To także zachęta dla mieszkańców obszarów wiejskich do korzystania z rolniczego handlu detalicznego – mówi Józef Sarnowski, wicemarszałek województwa pomorskiego. – W zeszłym roku zgłoszonych zostało 27 produktów. Jestem przekonany, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej – dodaje Sarnowski.
Produkty można zgłaszać w sześciu kategoriach. W konkursie oceniane będą produkty przygotowane z surowców roślinnych lub zwierzęcych. Co najmniej 50 proc. użytych w procesie produkcji składników musi pochodzić z własnego gospodarstwa.
– W tym roku dodaliśmy nowe kategorie konkursowe. Łącznie będzie ich sześć. Będą to: produkty i przetwory mięsne oraz rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne oraz oleje i octy – wylicza wicemarszałek.
W konkursie zgłosić można zarówno produkty wytwarzane zgodnie ze starymi recepturami, ale także zupełnie nowe. Ważne, by produkować je w sposób niemasowy.
Zgłosić można jeden produkt. Udział mogą wziąc osoby prowadzące działalność w formie rolniczego handlu detalicznego.
Pamiętajcie! Dostarczone do komisji konkursowej produkty muszą być zawekowane lub zamknięte w odpowiednie opakowania. Muszą też być opisane, a termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 10 dni od daty dostarczenia. Jury w każdej kategorii przyzna trzy nagrody. Za zajęcie pierwszego miejsca przewidziano 3 tys. zł.
Zgłoszenia przyjmowane są od 1 do 15 października 2021 roku.
Źródło:Ug Luzino