04.05.2023 07:39 0 Materiał Partnera Materiał partnera

Czy istnieje nietolerancja na gluten ?

Materiał Partnera

Wiele osób unika glutenu w swojej diecie, ale dlaczego gluten jest problemem? Czy istnieje wrażliwość na gluten? A jeśli tak, to jaka jest różnica między celiakią a wrażliwością na gluten?

Czym jest gluten ?

Gluten jest prawdopodobnie jednym z najbardziej kontrowersyjnych i niezrozumiałych składników żywności. Choć często postrzegany jest jako pojedyncze białko, gluten obejmuje szereg białek zwanych prolaminami. Prolaminy są obecne w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz w krzyżówce pszenicy i żyta zwanej pszenżytem. Chociaż w tych ziarnach występuje wiele prolamin, głównymi prolaminami w pszenicy są gliadyna i glutenina. Te białka są odporne na całkowite strawienie przez enzymy trawienne znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Niepełne trawienie tych białek pozwala na przechodzenie przez ścianę jelita cienkiego dużych jednostek aminokwasów zwanych peptydami. Fragmenty te przekraczają barierę jelitową i wędrują do innych części ciała, gdzie u osób podatnych mogą zapalną reakcję immunologiczną przepisykulinarne24.pl

Rodzaje schorzeń związanych z glutenem

Nietolerancja glutenu to termin zbiorczy, który odnosi się do trzech głównych typów schorzeń związanych z glutenem.

Celiakia

Celiakia jest prawdopodobnie najbardziej znaną chorobą związaną z glutenem. Jest to choroba autoimmunologiczna, która polega na tym, że układ odpornościowy reaguje na białka glutenu. Kiedy osoby chore na celiakię spożywają gluten, prowadzi to do uszkodzenia jelita cienkiego i wywołuje szereg objawów, takich jak biegunka, ból brzucha i wzdęcia.

Alergia na pszenicę

Osoby z alergią na pszenicę mają reakcję alergiczną na białka obecne w pszenicy. Ten rodzaj alergii jest znacznie częstszy u dzieci, chociaż może dotyczyć również dorosłych. Alergia na pszenicę może powodować poważne objawy, w tym anafilaksję, czyli reakcję alergiczną, która może zagrażać życiu. Mimo że zarówno celiakia, jak i alergia na pszenicę są poważnymi schorzeniami, mechanizmy zachodzące w obu z nich różnią się.

NCGS

Niektóre osoby doświadczają reakcji na gluten, mimo że nie mają celiakii ani alergii na pszenicę. Eksperci określają ten rodzaj nietolerancji glutenu jako NCGS. NCGS występuje znacznie częściej niż celiakia i może dotyczyć nawet 13% populacji. Podobnie jak celiakia, NCGS częściej występuje u kobiet. U osób z NCGS występują objawy żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia, gazy i biegunka, a także objawy niezwiązane z żołądkiem, takie jak zmęczenie, niepokój i bóle głowy. Objawy te często ustępują po zastosowaniu diety bezglutenowej.


Czytaj również: