21.02.2013 13:16 0

Gotuj z Nadmorski24: Szarlotka i sernik w jednym!

Dwa tradycyjne, pyszne ciasta w jednym? Czemu nie. Miłośnicy szarlotki i sernika, nie muszą już zadowalać się tylko jednym z przysmaków. Przedstawiamy przepis na Szarlotkowy Sernik!

Składniki na 30 porcji:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 34 dag masła lub margaryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • tłuszcz do formy

Na masę:

  • 1 kg drobno mielonego lub aksamitnego twarogu
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy(duży)
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jajka
  • 10 jabłek
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz oraz cukier i posiekaj składniki szerokim, ostrym nożem. Następnie dodaj 2 żółtka i zagnieść ciasto. Wyrabiaj je krótko – może mieć małe grudki. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki lub na kwadrans do zamrażalnika.

  2. Twaróg utrzyj z dwoma rodzajami cukru (cukier waniliowy + cukier ), mlekiem oraz jajkami. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Dwa jabłka pokrój w plasterki, resztę zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Formę posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i odkrój 1/3. Większą część rozwałkuj na placek i wylep nim dno oraz boki formy . Na nim ułóż połowę twarożku, obłóż plasterkami jabłka, następnie ułóż pozostały twarożek oraz starte jabłka.

  3. Z reszty ciasta uformuj kilka wałeczków i utwórz z nich kratkę. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...