10.06.2013 11:22 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Legumina kaszubska

Dziś przedstawiamy pomysł na deser o nazwie Legumina cytrynowa. Legumina pojawiała się na kaszubskich stołach w czasie świąt, chrzcin, wesel, a także podczas niedzielnego obiadu. Najbardziej popularna legumina to ta z dodatkiem cytryny. Czasami dodawano do niej także kakao lub owoce z własnego ogrodu. Leguminy nie mogło zabraknąć na żadnej imprezie kaszubskiej.

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka świeże
  • 1 cytryna średniej wielkości
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka należy umyć i sparzyć

  • Oddzielamy żółtka od białek

  • Żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru

  • Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru

  • Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, rozczyn należy dobrze wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia

  • Następnie do żółtek dodajemy ubite jajka, sok i startą skórkę z cytryny (tylko żółta część)

  • Powoli wlewamy żelatynę, cały czas ubijając masę
  • Gotowy krem przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki
  • Czekamy aż legumina stężeje.

SMACZNEGO!

Więcej przepisów znajdziecie na stronie Cuda i Smaki Regionu.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...