20.09.2013 12:43 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Grzybki marynowane

Co zrobić z grzybami, żeby móc się nimi cieszyć do kolejnego sezonu grzybowego? Można je ususzyć, zamrozić i zamarynować! Dziś, przedstawiamy przepis na grzybki marynowane doskonałe na imprezę, do obiadu i wigilijnego stołu.

Jest wiele przepisów na marynowane grzybki, każdy ma swoja metodę. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie często się od siebie różnią. Spróbujcie naszego sprawdzonego sposobu na grzybki marynowane.

SKŁADNIKI:

  • ½ kg grzybów leśnych
  • 1 szklanka octu
  • sól
  • po kilka ziarenek gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • łyżka cukru
  • szczypta cynamonu

Grzyby oczyść, włóż do wody, wlej 2 łyżki octu, oprósz solą, ugotuj. Odcedź, nałóż do wyparzonych słoików. Trzy szklanki wody zagotuj z resztą octu, łyżeczką soli, cukrem, ziarenkami gorczycy, ziela angielskiego i listkami laurowymi. Zalej grzyby, słoiki zakręć. Pasteryzuj 15- 20 minut.

SMACZNEGO!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...