21.03.2014 13:22 0

Gotuj z Nadmorski24: Leniwe pierogi, czyli kopytka

Leniwe pierogi, czyli kopytka to wyśmienite danie, które w sam raz nadaje się na okres postny. Nie jednemu z nas przypomina również o babciach, które kopytka przygotowały bardzo często.

Niezbędne składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 220 g twarogu półtłustego
  • 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy z twarogiem. Do masy dodajemy jajka, sól i mąkę. Ciasto należy szybko zagnieść, tak aby mąka nie wchłonęła wilgoci z twarogu czy ziemniaków. Jeśli w trakcie wyda nam się, że masa jest zbyt mokra można dosypać jeszcze mąki. Nasze ciasto było dość miękkie i wilgotne.

Całość dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki i posypujemy mąką. Dzięki temu kluski nie kleiły się do ręki ani do siebie. Kopytka kroimy ostrym nożem zdecydowanym ruchem. Wrzucamy powoli do wrzątku. Do wody warto dać łyżkę oleju, dzięki temu po ugotowaniu nie będą się one kleiły. Lekko mieszamy, aby nie przykleiły się do dna i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...