29.09.2014 10:02 0

Kiszenie w Skansenie na zakończenie lata

W niedzielę odbyło się Kiszenie w Skansenie, które było nie tylko zakończeniem lata, ale przede wszystkim wprowadzeniem w piękny jesienny nastrój.

Wszyscy, którzy w tym dniu pojawili się w Nadolu mogli wziąć udział we wspólnym kiszeniu lokalnej kapusty, pieczeniu chleba na liściach kapusty oraz w biesiadowaniu kończącemu letni sezon turystyczny nad jeziorem Żarnowieckim.

Impreza podobnie jak w roku poprzednim cieszyła się dużym zainteresowaniem. Dopisała również pogoda.

  • Impreza cieszy się dużą popularnością. Mamy gości z całego Trójmiasta, którzy przyjeżdżają, żeby poszatkować, po to żeby ubijać kapustę. Sam ceremoniał jest naprawdę interesujący i wiele osób chce sobie przypomnieć jak to dawniej wyglądało. To jest ta nasza polityka sentymentalna - wyjaśnia Mirosław Kuklik, dyrektor Muzeum Ziemi Puckiej.

Kiszenie kapusty jest synonimem zakończenia sezonu letniego na wsi. Jesień służy gromadzeniu zapasów, które w zimę mają dawać witaminy. Kiszenie kapusty jest w świadomości Nadolan refleksyjnym okresem kończącym lato.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...