13.01.2015 14:42 0

Pomorze: Nowe potrawy na liście produktów tradycyjnych

Na listę produktów tradycyjnych wpisano dwie nowe potrawy z Pomorza: żur z Kaszub i rybę na kwaśno. Pomorskie zarejestrowało 158 produktów tradycyjnych i z tą liczbą zajmuje drugie miejsce w kraju.

Listę produktów tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W ubiegłym półroczu lista wzbogaciła się o kilka produktów

fot. www.minrol.gov.pl

Liczba produktów tradycyjnych w poszczególnych województwach

  • Na ministerialnej liście od 2 lipca 2014 r. figurują dwa pomorskie produkty – bałabuchy marzęcińskie i pieczeń boczkowa z Marzęcina. 15 lipca dołączyły do nich kiełbasa kaszubska jałówiecka oraz gruszka gdańczonka w occie. Natomiast od 22 sierpnia znalazły sie na niej amoniaczki - ciasteczka na niedzielę i sznëka z glancã, zaś28 sierpnia  pùlwerkùch / deszny kùch oraz galaretka porzeczkowa (galaretka ze świętojonki). Pod koniec roku, bowiem 28 października lista powiększyła się o kaszubskie orzechy z marchwi. Od 9 grudnia 2014 r. lista liczy 158 produktów. Zostały wpisane ryba na kwaśno i żur kaszubski – informuje Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego.

Wniosek o wpis żuru z Kaszub na listę do marszałka województwa pomorskiego złożyła Małgorzata Brunka, Skorzewo gm. Kościerzyna. Żur był tradycyjną potrawą spożywaną na Kaszubach w okresie Wielkiego Postu. Na Kaszubach żur kwaszono w specjalnych glinianych lub kamionkowych garnkach, nazywanych „żurownikami". Wniosek o wpis  ryby na kwaśno na listę do marszałka województwa pomorskiego złożyła Teresa Piechowska, Korne, gm. Konarzyny. Potrawa ta, w zależności od regionu, różni się niekiedy gatunkiem ryby, z której jest przyrządzana. Składnikami potrawy są: kawałki filetowanej ryby pokrojonej na małe kawałki, kiszona kapusta drobno posiekana lub zmielona oraz przyprawy.

Produkt może zgłosić każdy wytwórca – i przedsiębiorstwo, i osoba prywatna, i stowarzyszenie. Wiele produktów zgłaszają koła gospodyń wiejskich. Jednak nie każdy wyrób może znaleźć się na liście. Jednym z warunków jest udowodnienie, że dana receptura jest wykorzystywana niezmiennie od co najmniej 25 lat i wykonywana przy użyciu tych samych tradycyjnych metod. 


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...