3. Kiermasz Wina i Sery

Inne, Gdynia

Data 22.06.2012 00:00-24.06.2012 00:00
Miejsce Skwer Kościuszki
Miejscowość Gdynia

III Kiermasz "Wina i Sery" 2012 odbędzie się po raz drugi w Gdyni, na Skwerze Kościuszki (na wysokości ORP "Błyskawica"). 30 wystawców zaprezentuje się w 20 stylowych drewnianych domkach. Imprezie, przez całe trzy dni, towarzyszyć będą pokazy i degustacje oraz wystąpienia zaproszonych specjalistów.

Program towarzyszący kiermaszowi:

Dzień Polski

(22 czerwiec 2012)

10.00 Otwarcie Kiermaszu - omówienie programu

12.00 Fenomen serów Korycińskich - Jerzy Szamreto

12.30 Polska tradycja miodów pitnych - Waldemar Badeński "Nektar"

13.00 Tradycyjne polskie piwa niepasteryzowane - Browar "Edi" z Wschowej

13.30 Polskie likiery - tradycja i współczesność - Rafał Dziliński "Longinus"

14.00 Biebrzańskie wędliny - Robert Bartolewski "Bartlowizna" nad Biebrzą

15.00 Piwo miodowe i miody pitne - mazurskie tradycje - Joanna Lachowicz

16.00 Polskie oleje tłoczone na zimno - Beata Peksa "Semko" ze Śmiłowa

16.30 Góralskie oscypki i sery owcze - Stanisław Koza

17.00 Bałkańskie smaki - "Bul -Eco" Poznań

17.30 Sekret tradycyjnych polskich wędlin - Piotr Lenart z Bydgoszczy

18.00 Odkrywamy polskie wina - Bartosz Mazurczak "Bestore" Poznań

18.30 Tradycja wędlin litewskich - Vytautas Drema-Volter

19.00 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród

20.00 Zakończenie Kiermaszu

Dzień Hiszpanii

(23 czerwiec 2012)

10:00 Otwarcie kiermaszu - omówienie programu

13:00 Podroż po winnicach Hiszpanii i- Katarzyna Kostro- Gostomska

13:30 Live cooking show na hiszpańską nutę. Gotuje i opowiada Marcin Żurek - szef kuchni hotelu Galion w Gdańsku

15:00 Wino i oliwa w kulturze hiszpańskiej - Juli Carbo. Degustacja oliwy.

16:00 Specjały kuchni hiszpańskiej - degustacja hiszpańskich produktów

16:30 Odkrywamy sery hiszpańskie - Madalena Zemflero

17:00 Koncert muzyki flamenco na gitarze hiszpańskiej - Robert 'Robero' Słucki

18:00 Cava to nie kawa! - Juli Carbo. Dagustacja Cavy hiszpańskiej.

18:30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród

20.00 Zakończenie Kiermaszu

Dzień Grecji

(24 czerwiec 2012)

10.00 Otwarcie Kiermaszu i omówienie programu

12.30 Koncert muzyki greckiej - Spiros Band

13.00 Podróż po greckich winnicach, historia Restiny - najstarszego wina domowego w Grecji opowiada Theofanis Mitsoulas , właściciel "Delikatesów greckich Agora"

13.30 Live cookinng show : Co to jest "sałatka grecka" po grecku oraz kawa po grecku - Theofanis Mitsoulas - właściciel "Delikatesów greckich Agora"

14.00 Pokaz tańców w greckim rytmie Spiros Band - Regina i Stamatis Kakaris

14.30 Grecy w Polsce - Jorgos Orfanos

15.00 Przegląd serów greckich - Regina Kakaris

15.30 Live cooking show "Feta i inne greckie sery na wiele sposobów" - pokaz prowadzi Fheofanis Mitsoulas właściciel "Delikatesów greckich Agora"

16.00 Pokaz tańców w greckim rytmie Spiros Band- Regina i Stamatis Kakaris

16.30 Kultura i zwyczaje kulinarne w Grecji i w Polsce - Jorgos Ofranos

17.00 Live cooking show "Lekkie greckie dania: Dakos z fetą i szpinak na patelni" - Theofanis Mitsoulas właściciel "Delikatesów greckich Agora"

17.30 Koncert muzyki greckiej - Spiros Band

18.30 Rozstrzygnięcie konkursu i losowanie nagród

20.00 Zakończenie Kiermaszu